“Visible mending” eller laga så att det syns

Det är ju alltid intressant att ändra sitt sätt att se på olika saker. Som till exempel lagning. Jag har mer eller mindre omedvetet haft med mig en inställning om att lagning helst ska vara osynlig. Eller i alla fall en strävan mot att om det ska lagas sockor är det bäst att välja garn som så långt som möjligt har samma färg och kvalitet som originalet.

Jag har tänkt om. Att laga ett klädesplagg eller en sak som betyder något är att visa omsorg. Ge tillbaka ett värde eller till och med öka det. Att laga är inte en handlig som ska döljas eller förminskas. Tvärt om.

Det är inte ett helt nytt sätt att tänka men jag har mest sett synliga lagningar på barnkläder eller kanske kläder för skogsprommenader eller trädgårdarbete. Nu vill jag se mer lagat på vuxna människor som jobbar på myndigheter, på läkarmottagningar eller kontor. Det senare alternativet kommer jag själv att prova på…

Läs mer här om Tom of Holland som jobbat mycket med “visible mending” och som jag träffade på vid ett besök på Brighton Repair Café för några veckor sedan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close