Sashiko + Denim = hur gick det?

Till den här träffen var det Kobi som bor i Hökarängen som delat med sig av sina kunskaper i sashiko. Hon kunde själv inte vara med men förmedlade sina kunskaper till mig under en tvåtimmars kort-kurs som jag sedan delade vidare på träffen. Det var även hennes idé att kombinera sashiko med att laga eller brodera på jeans-tyg. Hennes sätt att se på sashiko känns både fritt och opretantiöst. Att vi tar dom nålar och den tråd vi har och provar oss fram. Och jag hoppas att det förmedlades vidare till alla som kom till träffen!

Så hur gick det egentligen på första träffen om sashiko och denim? Jo, det gick bra! Från att ha varit sju anmälda blev vi fyra stycken som träffades i lokalen på Russinvägen. Vi tittade på provlappar sydda i olika tekniker för att laga hål på jeansen eller förstärka slitna partier. Det fanns även provlappar på hur sashiko kan användas för att brodera regelbundna mönster. Sedan gick vi igenom vilka nålar som passar att brodera med, vilken tråd som kan fungera, hur tråden kan fästas och fördelen med att vaxa tråden innan broderandet börjar. Inställning till dagens hantverk kunde med fördel vara “Wabi-sabi“- the beauty in the imperfect, att se skönheten i det som inte är perfekt.

Vi gjorde egna provlappar på ett av sätten att laga hål i jeans. Det är kanske här som skillnaden mellan att lära sig via en Youtube-film och att mötas i verkliga livet visar sig. Det är en stor fördel att kunna fråga varandra om det uppstår problem i hantverket. Att direkt få tips eller någon som visar hur en svårighet kan lösas gör att det snabbt går att kommer vidare.

sashikostitch1

sashikostitch2

sashikostitch3

 

Här är en kartbild!

Karta Hökarängen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close