FERMENTERING Hur gick det?

Stort intresse för att syra egna grönsaker!

Lördagen den 26/1 träffades vi i köket på Konsthall C. Under två timmar fick vi ta del av Mats erfarenheter, tips och tricks i att mjölksyra grönsaker och rotfrukter i glasburk med gummipackning. Med matberedare skivades vitkål och revs morötter för att sedan bearbetas i skål med jodfritt salt för att grönsakerna skulle vätskas. En del testade även att ta med lite rödbetor och ingefära. Sedan ner med grönsakerna i våra medhavda glasburkar med ett vitkålsblad som inre lock för att hålla grönsakerna under ytan.

Att testa och exprementera med olika grönsaker och smaksättningar uppmuntrades. Lingon, kanelstång, färsk gurkmeja, färska bladkryddor, chili, vitlök… Om alla våra fermenteringar lyckas kommer vi att om 4-6 veckor kunna smaka på våra syrade grönsaker!

Tack Mats för att du delade med dig av dina kunskaper! Och tack Konsthall C och Samuel att vi fick vara i ert kök!

Karta över Hökarängen/Uppsala/Huddinge och punker som markerar var kunskaperna om fermentering har hamnat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close