Återvinna garn

yarn_blue_01

Det finns massa bra saker med att återvinna garn. Genom att använda en bra teknik och kunskap om vilka kläder/filtar/objekt som lämpar sig för att återbrukas så kan det bli ett riktigt bra alternativ till att köpa garn. För att göra det ännu enklare så finns det en del verktyg som kan användas för att göra processen snabbare men egentligen behövs det inte något annat än möjligtvis en sprättare för att komma igång.

När kunskapen finns vad som passar att återvinna så öppnas en helt ny värld av möjligheter! Att titta igenom garderoben och hitta en tröja i bomull som ingen längre vill använda och inse att det kan bli till superfint garn som kan bli nya stick- eller virkprojekt eller annat som går att göra med garn. Med siktet inställt på att återvinna garn kommer loppisen och second hand-butikens utbud att ses med nya ögon. Herrtröjan med golf-motiv i storlek XXL som vanligtvis inte skulle hamna i shopping-korgen kommer nu att kunna generera nästan ett halvt kilo ullgarn i fin kvalitet för en tiondel av priset för att köpa liknande garn i butik.

yarn_blue_02

Med tanke på miljö och hållbar konsumtion så fungerar manuell återvinning av garn självklart myckt bra. Textilindustrin har problem med att återvinna textilfibrer så att de kan anses vara av likvärdig kvalité som den ursprungliga fibern. Ofta är det maskiner som ska återvinna textilfibrer och då rivs fibrerna och blir till ett flor som kan spinnas igen eller blandas med nya fibrer men det uppstår alltid en försämring av fibern. En stickad ulltröja kan bli till isoleringsmaterial och kläder i soprummen bränns upp. Så ha också den känslan inom dig när du sätter igång med att filéa ditt plagg.

Att filéa plagget kan ta lite tid men om det görs med viss noggranhet ger det tillbaka all den tiden i senare moment. Ett bra sätt att mentalt hantera tidsaspekten kan vara att ändra sitt sätt att tänka kring vad som ingår i begreppet hantverk. Om vi som gillar att sticka/virka/väva eller göra annat med garn väljer att se anskaffningen av garn som en del av våra projekt så kan tiden det tar att återvinna garnet ses som en värdefull aktivitet likväl som tiden det tar att sticka/virka/väva.

yarn_blue_04

Att återvinna garn ger oväntat många positiva känslor. Det är förstås aspekter på pris, miljö, kvalité, kreativitet och konsumentmakt och när allt arbete är gjort och garnet finns där i härvor eller nystan färdiga att användas, så är känslan att nästan ha spunnit och färgat garnet själv…

Slutligen måste en länk till dig som vill ha mer! www.billigt-garn.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close