2020-01-25 BIRGITTA.

Titta bakåt och se framåt. Det finns spår av Hökarängen i Nordiska museets samlingar. Birgitta Zetterberg är delvis uppvuxen på Måndagsvägen i Hökarängen och har skänkt över hundra klädesplagg från sin barndom till museet. Mycket är sytt och tillverkat av hennes mamma Birgit Wiggsäter. Nordiska museet skriver att denna samling är unik, förmodligen för att det är så många vardagskläder, enkla och använda barnplagg bevarade från en och samma familj. Här är en länk till DigitaltMuseum där bilder och mer information om kläderna finns.

Ett av plaggen i samlingen är ett blått gymnastiklinne med namnet “Birgitta.” broderat med vita stygn på bröstet, som Birgitta troligen själv har gjort ( länk till DigitaltMuseum). I ett samtal med historien och ett Hökarängen i mitten av 1900-talet kommer vi i den här träffen i Hejskavigöraengrej att brodera text på ett plagg – kanske ett namn? Vi som var med på den tidigare träffen i Fritt broderi där Lina visade olika stygn och tekniker har fördel men vi delar gärna med oss av de tips som vi fick. Annars är inställningen hellre än bra eller att se det vackra i det asymetriska, ofullständiga och enkla (Wabi-sabi). På två timmar kan vi hinna att bli klara med våra projekt.

Begränsat med platser så hör av dig om du vill vara på hejskavigoraengrej@gmail.com. Det kommer att finnas en del garn och nålar men ta med plagg/tyg och även garn om du vill ha en speciell färg eller kvalitet på ditt broderi.

Vi träffas lördagen den 25 januari mellan klockan 10 – 12. Platsen är Unga Kontoret/Hökarängens Statsdelsråds lokal vid David Helldéns torg (Centrum), Pepparvägen 1. Det finns kaffe/te.

Välkommen!

Tack till Birgitta Zetterberg och Nordiska Museet. Foto: Elisabeth Eriksson, Nordiska museet (detalj)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close