Orientering på cykel

Frukt, bär och annat ätbart

Vi träffades på torget med cyklar och en plan på en rutt kring Hökarängen med avslut på Högdalstoppen. Eftersom det fortfarande är tidig vår fick vi se på bilder i mobil hur träd och buskar ser ut när bär och frukt börjar att mogna. Maja som kunskapsdelare!

Vi började i området kring Hauptvägen där det finns flera fläderträd där det går relativt lätt att komma åt att plocka blomklasarna. Där växte också löktrav som kan plockas nu och fungerar bra i en pesto. Aronia, en intressant nyhet för flera av oss, växer också mellan husen i området. Det var vanligt att fruktträd och bärbuskar planterades i bostadsområden på 50-60-talet. Frukt- och bärträd behöver ofta någon form av skötsel och beskärning för att ge bra skördar men tyvärr så är det ofta eftersatt. På frukt- och bärkartan har flera träd inte tagits med på grund av att det helt enkelt är för komplicerat att komma åt frukten när lågt hängande grenar tagits bort.

Aroniabuske mellan husen

Att äkta kastanj växer här i området är fantastiskt och här är en jämförelse mellan ytterskalen på en äkta kastanj, som liknar en liten igelkott, och hästkastanj med små glesa taggar.

I riktning mot Starrmyran svängde vi in vid Onsdagslivs och fick se trädet där de godaste och sötaste mirabellerna kommer att mogna under sensommaren!

Mellan husen mot Söndagsvägen växer en hassel som har en gynnsam livsmiljö och som troligen har blivit omhändertagen genom beskärning. Vi fick se bild på hur den här hasseln får stora nötter på hösten, något som inte är så vanligt bland hassel som växer vilt/i parker här i Hökarängen.

Kirskål som kan användas i matlagning som alternativ till spenat

Vi tog en sväng förbi ett äppelträd som tidigare år har haft massor av frukt och vinbär inte långt därifrån.

Äpple
Vinbärsbuske
På Lingvägen, på väg mot Högdalstoppen

Den sista delen av dagens tur var en kort vandring vid Högdalstoppen där det går att hitta olika frukter, bär och annat ätbart som nässlor och vild pepparrot. Det fiffiga med platsen är att det är olika skördetid för samma växt beroende på om den växer på söder-sluttning eller på norr-sluttning. Det gör att säsongen för skörd blir längre. Sist en avslutande fika i en söder-sluttning. Tack Maja!

På väg upp till avslutande fika vid Högdalstoppen

Karta över Hökarängen som visar var kunskapen om var frukt, bär och annat ätbart har hamnat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close