Hugga ved på ett torg

Träslag, yxor, huggteknik och fika!

Lördagen den 11 maj träffades vi i Hökarängens stadsdelsråds lokal vid torget (David Helldéns torg). Anders Jakobsen @radicalsloyd visade oss först olika yxor som är lämpliga för vedhuggning, hur eggen är formad och hur klyvyxor är konstruerade för att klyva ved med, till skillnad från en täljande yxa. Favorityxorna från Gränsfors bruk som vi använde var Stor Klyvyxa, Liten Klyvyxa och Stor skogsyxa, den sistnämnda mest för att testa att göra mindre bitar av torra vedträn som skulle kunna användas för att göra upp eld.

Som material till dagens träff fanns färska träkubbar av asp som skulle klyvas på en huggkubbe som placerats utanför lokalen vid kanten av torget.

Vi gick igenom teknik både för att få till en bra kraft med yxan när den träffar träkubben och för att hugga säkert. Eftersom vi var ute på torget så var det människor som stannade till och berättade om sitt förhållande till vedklyvning och till och med provade på. Tack Anders och alla som kom till träffen – den var fantastisk på många vis!

Här en karta över var kunskaperna om vedhuggning har hamnat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close